lauantai 28. elokuuta 2010

Virkatut kukkaruukut

Muoviset altakasteluruukut eivät ole erityisen mieltäylentävän näköisiä, varsinkaan vuosien käytön jälkeen. Putkis-kassin valmistuttua pohdin mitä kaikkea tästä hauskasta trikookuteesta voisi tehdä ja silmäni osuivat ikkunalaudalle.

Virkkasin ensin pyöreän pohjan jatkuvana spiraalina näin: Ensin pari ketjusilmukkaa, sitten ensimmäiseen kjs:ään kahdeksan kiinteää silmukkaa. Seuraavalla kerroksella kaksi kiinteää silmukkaa jokaiseen edellisen kerroksen silmukkaan (=16 s). Seuraavalla kerroksella lisätään taas tasavälein kahdeksan silmukkaa (=24 s). Näin jatketaan, joka kerroksella lisätään 8 s, kunnes pohja on sopivan kokoinen.

Sitten vaihdetaan virkkauksen suunta ylöspäin (käännöksen ohje Putkis-kassin ohjeesta, Moda 4/2008): Vie koukku työn takaa silmukan läpi eteen, sitten seuraavan silmukan läpi edestä taakse, vedä lanka molemmista silmukoista läpi ja virkkaa ks. Näin koko kerros ja sitten jatketaan tavallisia kiinteitä silmukoita, kunnes ruukku on sopivan korkuinen. Työ lopetetaan piilosilmukalla ja lanka pujotellaan ruukun sisäpuolelle piiloon.Suojaruukku toimisi jo tällaisenaan, mutta jatkoin vielä virkkaamaalla ketjusilmukoita ruukun reunoille, 1 kjs jokaiseen ks:ään. Reunoista tuli näin napakammat. Jos haluaa ketjusilmukat työhön virkata, pitää huomioida, että se samalla vähän pienentää ruukun halkaisijaa sekä korottaa reunoja. Ketjusilmukat kannattaakin virkata alareunasta alkaen, niin voi sitten purkaa tai lisätä yläreunassa kerroksia, jotta ruukusta tulee oikean kokoinen.


3 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Tosi hieno tuli tuosta toisestakin! Fiilistelin täällä jo tuota laukkua, iso kiitos jo etukäteen.

terveisiä Münchenistä,
Anis

Ilona kirjoitti...

Langat tulivat jo, odottavat postissa. Pian pääsen aloittamaan! Ajattelin, että pistäisin sen sulle postiin sitten, niin saat jo ennen joulua.

Iloa Müncheniin!

Nasti kirjoitti...

Hei, nuo suojaruukut on tosi kiva idea!