lauantai 11. joulukuuta 2010

Ylellisen ihana pitsihuivi


Malli: Nettineulelehti Ulla 01/04, ohje täällä.
Lanka: Permin Angel, väri 10, musta, n. 70 g
Wetterhoff Silvia, väri 926, musta, n 75 g
Puikot: 5,5


Syksyn tullen aloin kaivata uutta kaulahuivia ja samalla pitsineulehaastetta. (Kesäinen neuletakkini on ja pysyy keskeneräisenä, otan sen esiin taas keväällä...) Etsin netistä sopivaa kolmiohuiviohjetta ja satuin tälle sivulle. Johanna Paajakosken kevyt Fifi-huivi oli juuri sopiva. Kuvio oli sopivan yksinkertainen, sen oppi tällä vähäiselläkin pitsineulekokemuksellani nopeasti ja huivi eteni vauhdilla.

Ylellisen ihanan huivista tekevät langat. Ensin löysin ohuttakin ohuemman Perminin Angel-mohairlangan, jossa on 70 % mohairia ja 30 % silkkiä (25 g = n. 210 m). Aloitin huivin muutaman kerran eri paksuisilla puikoilla, mutta en ollut tyytyväinen. Mielessä oli talvihuivi ja pelkästä mohairlangasta tuli liian ohut ja läpikuultava. (Kaunis kyllä sekin, mutta ei vastannut sitä mielikuvaa, jonka olin päässäni muodostanut.) Ostin siis rinnalle toisen langan, Wetterhofin Silvian, ohuen villasilkkilangan (70 % villaa, 30 % silkkiä, 50 g = n. 500 m) ja nyt löytyi sopiva yhdistelmä!Kolmiohuivia Fifistäni ei kuitenkaan tullut, sillä lankojen, puikkojen ja käsialani yhdistelmänä huivi muotoutui turhan teräväkulmaiseksi. Jatkoin siis neulomista, sopivassa kohdassa lopetin lisäykset reunoissa ja ryhdyin kaventamaan huivia ja lopputulos on salmiakin muotoinen. Käytän huivia pitkittäin kaksinkertaisena.

Salmiakkikuvion puoliväliä (esim. ohjeen rivi 33) seuraavalla oikean puolen kerroksella (rivi 35) (tähtien välillä oma lisäykseni, muuten ohjeen mukaan): * Nosta 1 s oikein (olin nostanut kaikkien kerrosten ensimmäiset neulomatta), ylivetokavennus (nosta 1 o, neulo 1 o, vedä nostettu neulotun yli) *, lk, ylivetokavennus jne. kuvion mukaan. Kerroksen (rivi 35) lopussa toiseksiviimeisen langankierron jälkeen neulotaan 2 oikein yhteen ja viimeinen silmukka oikein. Näin huivi kapenee siten, että reunimmaisen reikärivin ulkopuolella on kaksi silmukkaa. Kuten oli alkuperäisessä ohjeessakin. Jossain vaiheessa tosin jätin yhden kerran rivin lopun kavennuksen tekemättä, jolloin reunaan jäikin kolme silmukkaa (seuraavilla kerroilla taas jatkoin samoja kavennuksia). Jotenkin se näytti paremmalta.

Hyvä tuli, lämmin ja pehmeä, eikä kutita yhtään!Ei kommentteja: