sunnuntai 20. marraskuuta 2011

Paita vai mekko?


Japanilaisen Yoshiko Tsukiorin ompelukirjat ovat aivan ihania. Olen hankkinut niitä kaksi, Ihanat mekot ja tunikat, jonka erään ohjeen mukaan tein tämän mekon, sekä Kauniit puserot ja mekot. (Otavan kustantamia molemmat.) Fiilistelen kirjan kuvia ja suunnittelen yhtä jos toistakin ompeluprojektia. Kun sitten ryhdyn ompelemaan, huomaan (aina uudestaan), etten olekaan ihan japanilaismallien kokoinen ja muotoinen.

Löysin herkullisen liukuvärjätyn viskoosikankaan, jossa oli iso painettu kukkakuvio. Leikkasin kappaleet kankaan eri kohdista. Kaikki mekon osat ovat siis samasta kankaasta. Työn alle valitsin Kauniit puserot ja mekot -kirjasta tämän mallin:


Tuollainen mekosta siis piti tulla. Mutta eipä tullut. Mallin etukappaleessa on kovasti paljon laskoksia ja kirjan neitosen päällä se näyttää hienolta. Minun päälläni ei näyttänyt, joten purkuhommiksi meni. Piirsin kaavan uudestaan, jätin pois kaikki laskokset ja rypytykset ja kavensin vielä vähän lisääkin. Nips naps vaan kangaskin kapeni. Tähän suuntaan:
Lopputuloksena edelleen väljä ja laskeutuva vaate, mutta ei enää ihan niin runsas. Nyt kukkakuviokin itse asiassa pääsee paremmin esille. Onko tämä nyt sitten pitkä paita vai onko tämä lyhyt mekko? En tiedä. Olen käyttänyt molempina.

5 kommenttia:

Tess kirjoitti...

Kaunis se on. On sitten mekko tai tunika...tai ehkä se on kumpikin :)

Neulisti kirjoitti...

Kaunis mekko/paita. Ja kylläpä oli mieletön löytö tuo kangas! :)

A-L kirjoitti...

ei ole totta! arvaa mikä mekko mulla on tuolla leikattuna valmiina? no juuri tuo sama: Tosin ny on alkanut epäilyttää että mahtaako se edes mahtua päälle enää tän vauvamahan kanssa.... ja juu - Tsukiorin kirjat on ihania!!
(Ihana tuo kukka tossa sun mekossa!!)

Ilona kirjoitti...

A-L: Hih, hauska yhteensattuma! Olisi kiva nähdä millainen sinun versiostasi tulee :)

Tsukiorin malleissa on se hyvä puoli, että niitä on aika helppo muokata. Esim. kaulukset, hartiat ja hihat voi pitää ennallaan, kuten tässä tein, ja laskoksia ja rypytyksiä vähentää etu- ja takakappaleista. Tai pituutta tai helman mallia muuttaa tms. (Minun vartalotyypillä malleja on pakko vähän muuttaa, muuten näytän koko ajan siltä, että mekon alla on vauvamaha ;)

Mutta ne kaava-arkit aiheuttavat harmaita hiuksia... Jostain syystä mun on tosi vaikea lukea niitä ja löytää oikeat kaavat.

Ilona kirjoitti...

Tess ja Neulisti: Kiitokset :) Monikäyttöiset vaatteet ovat parhaita!